Obožujem SUSHI, jedla bi ga lahko vsak dan. Pogosto ga pripravim tudi sama. Vse sestavine dobite v bolje založeni samopostrežni trgovini. Potrebujete:
4 nori alge
1,5 skodelice riža za sushi- jaz uporabim mlečni riž oz. takšen ki se spaca
30 dag sveže ribe (losos, tuna)
1 korenček
1 kumara
115 ml riževega kisa- sama vzamem navedni kis ga segrejem dodam dva ščepca sladkorja in dva ščepca soli in segrejem da se vse stopi
1 žlica sladkorja
0,5 žličke soli
Riž stresemo na cedilo in pod tekočo vodo spiramo toliko
časa, dokler izpod cedila ne priteče čista voda. Opran riž stresemo v lonec in
ga zalijemo z vodo. Vode mora biti toliko, da je riž malo prekrit; pravo
razmerje med vodo in rižem pa je 1,25 : 1. Lonec pristavimo na močen ogenj in
riž kuhamo do vretja. Vsako minuto ali dve riž dobro premešamo. Ko voda zavre,
zmanjšamo ogenj na najnižjo stopnjo, riž nehamo mešati in lonec pokrijemo. Po
osmih minutah kuhanja pogledamo, koliko je še vode v loncu. Riž kuhamo, dokler
se ne zmehča in posrka vso vodo v loncu.
Kuhan riž odstavimo in ga s pomočjo lesene kuhalnice
predevamo v skledo. Riž, ki se je oprijel dna posode, pustimo v loncu. V kozici
segrejemo rižev kis, sladkor in sol ter mešamo toliko časa, da se sol in
sladkor povsem raztopita. S pripravljeno tekočino prelijemo riž in ga dobro
premešamo. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.
Korenček operemo, olupimo in s pomočjo ostrega noža razrežemo na daljše, enakomerne kvadratne palčke. Kumaro olupimo, operemo, razrežemo na pol in odstranimo semena. Tudi kumaro razrežemo na daljše palčke. Kos ribe operemo, obrišemo in razrežemo na debelejše, približno 0,5 cm debele in dolge trakove.
Na delovno površino razgrnemo bambusovo podlago za zvijanje shushija. Na podlago položimo nori algo tako, da je groba stran obrnjena navzgor. Navlažimo si roke, s katerimi iz sklede zajemamo za polno dlan riža, ki ga položimo na algo. Riž s prsti enakomerno razprostremo po algi, tako da ostane približno 2 cm zgornjega roba alge praznega.
Obilo zabave pri zavijanju Shushia!
Ni komentarjev:
Objavite komentar