četrtek, 7. marec 2013

DIY SUSHI

Obožujem SUSHI, jedla bi ga lahko vsak dan. Pogosto ga pripravim tudi sama. Vse sestavine dobite v bolje založeni samopostrežni trgovini. Potrebujete:
4 nori alge
1,5 skodelice riža za sushi- jaz uporabim mlečni riž oz. takšen ki se spaca 
30 dag sveže ribe (losos, tuna)
1 korenček
1 kumara
115 ml riževega kisa- sama vzamem navedni kis ga segrejem dodam dva ščepca sladkorja in dva ščepca soli in segrejem da se vse stopi
1 žlica sladkorja
0,5 žličke soli

Riž stresemo na cedilo in pod tekočo vodo spiramo toliko časa, dokler izpod cedila ne priteče čista voda. Opran riž stresemo v lonec in ga zalijemo z vodo. Vode mora biti toliko, da je riž malo prekrit; pravo razmerje med vodo in rižem pa je 1,25 : 1. Lonec pristavimo na močen ogenj in riž kuhamo do vretja. Vsako minuto ali dve riž dobro premešamo. Ko voda zavre, zmanjšamo ogenj na najnižjo stopnjo, riž nehamo mešati in lonec pokrijemo. Po osmih minutah kuhanja pogledamo, koliko je še vode v loncu. Riž kuhamo, dokler se ne zmehča in posrka vso vodo v loncu.

Kuhan riž odstavimo in ga s pomočjo lesene kuhalnice predevamo v skledo. Riž, ki se je oprijel dna posode, pustimo v loncu. V kozici segrejemo rižev kis, sladkor in sol ter mešamo toliko časa, da se sol in sladkor povsem raztopita. S pripravljeno tekočino prelijemo riž in ga dobro premešamo. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.


 Korenček operemo, olupimo in s pomočjo ostrega noža razrežemo na daljše, enakomerne kvadratne palčke. Kumaro olupimo, operemo, razrežemo na pol in odstranimo semena. Tudi kumaro razrežemo na daljše palčke. Kos ribe operemo, obrišemo in razrežemo na debelejše, približno 0,5 cm debele in dolge trakove.

  
Na delovno površino razgrnemo bambusovo podlago za zvijanje shushija. Na podlago položimo nori algo tako, da je groba stran obrnjena navzgor. Navlažimo si roke, s katerimi iz sklede zajemamo za polno dlan riža, ki ga položimo na algo. Riž s prsti enakomerno razprostremo po algi, tako da ostane približno 2 cm zgornjega roba alge praznega.



 Na  sredino riža v ravni vrsti razporedimo najprej trakove ribe, nato pa še palčke korenčka in kumare. Sushi začnemo zvijati na spodnjem robu, ki ga s pomočjo podlage preložimo čez ribo in zelenjavo. S prsti potisnemo spodnji rob ob riž in z rokami  oblikujemo tesno rolo. Rolo s pomočjo podlage zvijemo do konca in znova z rokami učvrstimo, da dobimo čvrsto rolo. Rolo preložimo na leseno desko in z ostrim nožem, ki ga pomočimo v hladno vodo, razrežemo na grižljaj velike kose.
(natančen recept: Okusno.je)
Obilo zabave pri zavijanju Shushia!

Ni komentarjev:

Objavite komentar